Waarschuwing rondom Internet Gevaren

Internet gevaren 

Deze waarschuwing rondom Gastgezinnen en Au pairs elkaar benaderen via het internet en de gevaren worden in de komende tijd wereldwijd gepubliceerd.

Hieronder uitgebreid aandacht aan dit grote gevaar. 

Geachte gastgezin en au pair, 
Via deze weg willen wij u waarschuwen voor de wijze waarop in deze moderne tijden gastgezinnen en au pairs elkaar benaderen via het internet. 
De overheid  ervaart deze ontwikkelingen als bijzonder gevaarlijk en wil zowel gastgezinnen als au pairs wijzen op de grote risico’s die worden genomen om op deze wijze een gastgezin of au pair te vinden.

Als overkoepelende brancheorganisatie ontvangen wij regelmatig klachten die direct verband hebben met gastgezinnen en au pairs die elkaar via het internet hebben gevonden. Beide partijen kennen elkaar niet, om nog maar niet te spreken over de (bewust) fout gegeven informaties. 
De consequenties voor met name gastgezinnen kunnen vergaand zijn. Regel- en Wetgeving in Nederland zijn duidelijk. Wij geven u een voorbeeld: 
U vindt via het internet een geschikte kandidaat (althans zo lijkt het), na enige telefoongesprekken, e-mailverkeer, e.d. beslist u haar uit te nodigen om au pair te worden in uw gezin. De au pair arriveert maar naar enige tijd blijkt de au pair om hele andere redenen bij u te verblijven. De au pair stelt dat ze te veel uren moet werken, wil meer zakgeld, etc. Het gastgezin meent dat alles vooraf toch goed was afgesproken ! De au pair neemt een advocaat in de hand en claimt volgens de geldende Wetgeving het minimum (uur)loon. Door dit standpunt in te nemen valt zij vervolgens onder de WAV (Wet Arbeid Vreemdelingen). Het gastgezin staat een vervelende tijd en kostbare procedure te wachten. Mocht de au pair haar proces tegen het gastgezin winnen dat kan het gastgezin de Belastingdienst nog verwachten. De au pair is immers in loondienst, er dienen dus sociale lasten en loonbelasting te worden afgedragen. Het gastgezin dacht nog wel op een goedkope wijze een au pair te hebben gevonden….. 

Voor een au pair die via het internet een gastgezin vindt is het niet anders. Het gastgezin kan een verkeerde voorstelling van zaken geven. Eenmaal in Nederland blijkt het toch allemaal wel anders te verlopen. De kamer bevindt zich op zolder, heeft geen verwarming en op het zakgeld worden (om welke reden dan ook) allerlei bedragen ingehouden. De au pair wordt buitengezet en kan terug naar huis. Maar wie betaalt haar terugreis, ze heeft geen geld. 

Wij geven u slechts voorbeelden van problemen die kunnen ontstaan bij het vinden van een gastgezin of au pair via het internet. De overheid  verbonden alle  ingeschreven Au pair bureaus  bij KVK  (kamer van koophandel) hebben naast hun verplichting om een gastgezin en au pair te screenen ook informatie- en zorgplicht. Zo bent u (gastgezin of au pair) altijd verzekerd van de juiste informatie voordat u met een gastgezin of au pair tot afspraken komt.  

 

    Wat zeggen onze klanten over ons!

    door family Homayer, Amsterdam

    "Erg positief. Nadatik het familie aanvraag formulier had gestuurd, werd ik binnen 1 dag gebeld voor een interview bij mijn thuis (Een aangename verrassing). Ik heb meteen daarna de benodigde documenten gestuurd en voor een sneller afhandeling..... "

    Share This